Je faillissement voorkomen

faillissement-voorkomen-1“Als gevolg van de coronacrisis schiet het aantal faillissementen omhoog na de zomer.”[1].

Als je het al moeilijk hebt kan zo’n krantenartikel je de moed verder in de schoenen doen zinken. Hoe voorkom je dat dit voor jouw onderneming een “self fulfilling prophecy” wordt? Zie jij de donkere wolken ook hangen en weet je niet goed wat nu te doen? Hoe kan je je faillissement voorkomen? Een paar handreikingen die je hierbij kunnen helpen.

1. Zorg voor (financieel) inzicht

Zorg dat je administratie op orde is. Op orde betekent: volledig en actueel. Actueel inzicht in je omzet én kosten is enorm belangrijk. Omzet is belangrijk maar niet zaligmakend. Veel belangrijker is misschien nog wel het inzicht in je brutomarge. Zorg dat je weet waar je je geld mee verdient. En met verdienen bedoel ik dan: welke producten of diensten hebben een positieve marge en op welke producten en diensten leg je geld toe? Veel ‘financiële pakketten’ kunnen deze informatie opleveren maar weet jij ook hoe je de informatie die voor jou relevant is eruit kan halen en hoe je de informatie kan gebruiken?

2. Stuur op je liquiditeiten

‘Cash is king profit is an opinion”

Met winst kan je je crediteuren niet betalen, wel met keiharde euro’s. Je hebt natuurlijk al maximaal gebruik gemaakt van de overheidsmaatregelen, uitstel van aflossing en uitstel van belasting. Maar let op: uitstel van betalen is geen ‘gratis geld’! Wat kan je zelf nog meer doen?

  1. Maak een liquiditeitsbegroting. Ongelooflijk belangrijk. Lees hierover ook mijn blog of download gelijk een model van een liquiditeitsbegroting.
  2. Analyseer je debiteuren. Houd rekening met oplopende debiteurentermijnen. Betaaltermijn verstreken? Wacht niet af maar ga proactief in gesprek over hoe jouw debiteur er financieel voor staat en wat ze je nu wél kunnen betalen.
  3. Ga in je gesprek met je crediteuren/leveranciers. Communicatie is in deze situatie ongelooflijk belangrijk. Jouw schuldeiser is ook gebaat bij de continuïteit van jouw onderneming en wil vaak meedenken om je faillissement te voorkomen. De ervaring leert dat open en transparant communiceren veel goodwill oplevert en opent soms onverwachte deuren opent.
  4. Schrap in je kosten. Kijk eens naar onnodige abonnementen en contracten die je steeds blindelings verlengt. Dragen al je bedrijfskosten écht bij aan het realiseren van je doelstellingen of zijn er (kosten)posten waar je ook wel zonder kunt? Weer kritisch en durf te schrappen.
  5. Analyseer je voorraad. Weg met al die voorraad die ‘je misschien ooit nog eens zou kunnen verkopen’. Heb je wel eens uitgerekend wat al die oude voorraad je jaarlijks aan opslag kost? Liever nu een euro in de kas dan er straks weer een euro voor te moeten betalen.
  6. Maak een goed inkoopplan. Idealiter koop je alleen in dat wat je ook daadwerkelijk gaat verkopen. Zeker in de retail makkelijker gezegd dan gedaan. Weet jij alle informatie uit je verkoop-, inkoop- en voorraadsysteem te halen die je nodig hebt om een goede inkoopplanning te maken?

3. Maak scenario’s

Best-case, base-case, worst-case.faillissement-voorkomen-2

Niemand kan in de glazen bol kijken. Maar maak eens 3 scenario’s over hoe het zou kunnen gaan qua omzet en kosten: een ‘best-case’, het meest optimale scenario. Een ‘base-case’, het scenario zoals jij denkt dat je omzet en kosten zich de komende periode gaan ontwikkelen. De ‘worst-case’ is het scenario als het toch minder gaat dan je verwacht. Het gaat niet om de exacte uitkomsten maar om de grote lijn in de gevolgen die je ziet voor je resultaat én liquiditeit.

4. Deel je zorgen

Last but not least: ga er over in gesprek. Neem iemand in vertrouwen, lucht je hart en probeer samen de omslag te maken van denken in problemen naar denken in oplossingen. Ik heb teveel ondernemers pas om 5 voor 12 aan tafel gehad terwijl de ondernemer de signalen dat het goed ging al veel langer zag. Kostbare tijd die verloren is gegaan en die gebruikt had kunnen worden om het faillissement te voorkomen. Met wie kan je dan bijvoorbeeld in gesprek?

  1. Je partner of een goede vriend of vriendin. Juist mensen die niet aan je bedrijf verbonden zijn kunnen vaak verfrissend goed ideeën hebben.
  2. Je accountant of boekhouder; vaak één van de vertrouwenspersoon voor een ondernemer. Vraag of ze met je mee vóóruit willen kijken in plaats van achteruit.
  3. Je hoeft niet tot in detail alle cijfers met ze te bespreken. Maar betrek je mensen bij de uitdagingen die je hebt, laat ze meedenken en met ideeën komen.

   Heb je wel eens gevraagd “wat zou jij doen als dit jouw bedrijf was?”

  4. Je bedrijfsadviseur, bijvoorbeeld DGA Bedrijfsadvies 😊. Iemand die onafhankelijk is, out-of-the-box met je mee kan denken, het totaalplaatje kan overzien en vaker om ‘5-voor-12’ ondernemers heeft kunnen helpen.

Je overziet het niet meer

Een hele waslijst; teveel om te overzien. En de lijst is nog niet eens volledig. Er valt zoveel meer over te zeggen. Dat maakt het voor jou als ondernemer soms ook zo lastig. Jij hebt al die ballen maar in de lucht te houden. Iedereen heeft wel een goed bedoeld advies voor je maar uiteindelijk moet jij de keuzes maken en draag jij de financiële consequenties. Als de (financiële) druk en stress dan toeneemt zie je soms door de bomen het bos niet meer.

Schaamte

Schaam je niet. Nergens voor nodig. Het is nogal wat wat je voor je kiezen krijgt. Maar blijft niet doormodderen. Probeer je faillissement te voorkomen als je bedrijf in de kern levensvatbaar is. Je hoeft echt niet alles alleen op te lossen. Zoek op tijd de juiste mensen om je heen. Bij de vele financieel lastige situaties die ik de afgelopen jaren heb begeleid is dat één van de dingen die ik wel heb geleerd: zorg dat je op tijd iemand naast je krijgt die je kunt vertrouwen en die je verder helpt door deze financieel en emotioneel zware tijd.

Klankborden

Dit is waarom ik voor mezelf begonnen ben:

DGA Bedrijfsadvies: ondernemers helpen op de momenten dat het nodig is.

Een keer vrijblijvend kennismaken en klankborden? Plan gelijk een -gratis- klankbordgesprek in via de DGA Bedrijfsadvies afsprakenplanner:

[1] https://www.trouw.nl/economie/er-rolt-vanaf-dit-najaar-een-golf-aan-faillissementen-door-nederland~b3464394/